..ОТ ЧИТАЛИЩЕТО ЗА ЧИТАЛИЩАТА...
ЕЛЕКТРОННО СПИСАНИЕ ЗА ЖИВОТА И ДЕЙНОСТТА, ИСТОРИЯТА, ПРОБЛЕМИТЕ И РАЗВИТИЕТО НА НАРОДНИТЕ ЧИТАЛИЩА. ТОВА Е МЯСТОТО, КЪДЕТО ДА ПОБЛИКУВАТЕ ЛИТЕРАТУРНИ, КРАЕВЕДСКИ И ЕТНОГРАФСКИ ТЕКСТОВЕ.

ЗАБРАНЕНО ЗА ПОЛИТИКА !

СТАНИ АВТОР! РАЗКАЖИ ЗА ВАШЕТО ЧИТАЛИЩЕ!

СТАНИ АВТОР! РАЗКАЖИ ЗА ВАШЕТО ЧИТАЛИЩЕ! НАПРАВИ НИ СЪПРИЧАСТНИ КЪМ ПРОБЛЕМИТЕ И УСПЕХИТЕ!

Ако искаш да станеш автор изпрати писмо на имейл адрес

сряда, април 06, 2011

ЧИТАЛИЩНИ НОВИНИ ОТ РОДОПИТЕ

В деня ня доброволеца Родопа планина ще бъде огласена от звън на чанове


Представители на 90 читалища от цялата Смолянска област  обсъждаха ролята на читалищата в Европейска година на доброволческите дейности за насърчаване на активна гражданска позиция на 16 март 2011г. по инициатива на Регионалния експертно-консултативен и информационен център ”Читалища” и неговия ръководител Недялка Мачокова. В дискусията взеха участие както читалищни дейци, така и представители от Областния съвет на БЧК-Смолян, Регионалната здравна инспекция, Обединен детски комплекс, Областно управление “Пожарна и аварийна безопасност”, Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни и др.
Сред дискутираните теми бяха нуждите за активиране на доброволческите дейности, както и компетентно управление в областта на финансовата отчетност на читалищата. Представителите на местните читалища и институциите обсъждаха проблемите и добрите практики в насърчаване на доброволчеството. Според Мачокова читалищата се занимават с много и разнообразни инициативи и могат да бъдат от полза на гражданите от различни сфери на обществото.В резултат  на дискусията са приети дългосрочна и краткосрочна стратегии за дейности, в резултат на които да се реализират специфични цели като:
развитие и обогатяване на културния живот, социалната и образователната дейност;
поемане на социални ангажименти на читалищата чрез мобилизиране на членовете си и доброволци;
засилване ролята на читалището като гражданска организация и център за общностно развитие с културни, образователни, информационни, социални и граждански функции и насърчаване на активна гражданска позиция.
 РЕКИЦ „Читалища” Смолян предложи инициативата родопски чанове да зазвънят в цялата планина в Деня на доброволеца – 5 декември”.  По думите на ръководителят на центъра Недялка Мачокова всяко читалище в смолянско може да направи алея на родопската песен или да закачи дузина родопски чанове на автентични геги. Така в определен час на 5 декември, всички могат да разлюлеят чановете и в целите Родопи да зазвънят гласовете на звънците. Всяко читалище може да доразработи идеята в свой собствен стил и да представи нещо по-различно, но в основата нека да са типичните родопски символи. Инициативата е част от идеята за съхраняване на родопите Родопите, защото ще бъде жалко, ако не се  запазят традициите в Орфеевата планина, която дава енергия и сила на всеки, който се докосне до нея и е силна и значима емблема на България.
Паметта е жива
 
Двете читалища в смолянския квартал Райково организираха прояви посветени на121 годишнината на Рада Пищалова – райковската халищарка. Настоятелството на НЧ „Балкански просветител – 1871” проведе на 18. март  паметна вечер „Очи гльодали, сорце ткало” с участието на проф. Юлия Огнянова. На 25 март Народно читалище „Орфееви гори – 1870” и Гимназията за приложни изкуства в Смолян откриха изложба „Докосване до четвъртото измерение”.

Няма коментари:

Публикуване на коментар