..ОТ ЧИТАЛИЩЕТО ЗА ЧИТАЛИЩАТА...
ЕЛЕКТРОННО СПИСАНИЕ ЗА ЖИВОТА И ДЕЙНОСТТА, ИСТОРИЯТА, ПРОБЛЕМИТЕ И РАЗВИТИЕТО НА НАРОДНИТЕ ЧИТАЛИЩА. ТОВА Е МЯСТОТО, КЪДЕТО ДА ПОБЛИКУВАТЕ ЛИТЕРАТУРНИ, КРАЕВЕДСКИ И ЕТНОГРАФСКИ ТЕКСТОВЕ.

ЗАБРАНЕНО ЗА ПОЛИТИКА !

СТАНИ АВТОР! РАЗКАЖИ ЗА ВАШЕТО ЧИТАЛИЩЕ!

СТАНИ АВТОР! РАЗКАЖИ ЗА ВАШЕТО ЧИТАЛИЩЕ! НАПРАВИ НИ СЪПРИЧАСТНИ КЪМ ПРОБЛЕМИТЕ И УСПЕХИТЕ!

Ако искаш да станеш автор изпрати писмо на имейл адрес

понеделник, април 04, 2011

СТРАНИЦИ ОТ ЧИТАЛИЩНИЯ ЖИВОТ

Иманяри задигнали безценна картина от читалище в Хисар?
 Източник: Красимира Гешева – Днес бг 
"Колелото на живота" се оценява на близо 100 000 евро Картината
„Колелото на живота”, рисувана върху дърво от българския художник Вълчан Петров, е била задигната в събота срещу неделя от читалище „Иван Вазов” в Хисар. Според полицията крадците са действали професионално, като няма следи от взлом. Предполага се, че извършителите са няколко души, защото художественото произведение е огромно – то е с диаметър 220 сантиметра и 15 години стои високо окачено на стената във фоайето. Платното не би могло да бъде свалено без стълба от един човек и ако не е демонтирано, не би могло да бъде изнесено, съобщи началникът на РУП-Хисар Иван Иванов. Художественото произведение е било собственост на Държавната художествена галерия в Пловдив, но по повод юбилей на читалището и по желание на Вълчан Петров, който е родом от курортното градче, то е предоставено за ползване на местния културен дом. Съставено е от 12 части, които изобразяват зодиакалните знаци и цикъла на живота, обясни секретарят на читалището Георги Топузлийски. В самото читалище няма охранителни камери, но ще бъдат прегледани записите от външните камери, ще бъдат разпитани и хора, каза говорителят на Районна прокуратура – Пловдив, Галина Андреева. Съмнения, че кражбата е дело на иманярската мафия, е заявил и самият Вълчан Петров, каза още секретарят на читалището. Експерти оценяват картината на около 100 000 евро. По непотвърдена информация кражбата е била планувана отдавна и е дело на местната иманярска мафия.  Вероятно картината е била поръчана от частен колекционер, защото ако крадците нямат осигурен канал за подобни художествени ценности, те не била и посегнали, защото в България тя е непродаваема. В Хисар отдавна имат проблеми с набези на иманяри. Години наред те разкопават районите на града и край село Старосел. До момента, въпреки че има заловени иманяри, няма такива осъдени. 
Русенско читалище връчи плакет на областния управител Пламен Стоилов
Източник: News.Ruse24.bg 
Народно читалище "Васил Левски 1945" - Русе връчи днес плакет на областния управител Пламен Стоилов. Причината е, че той единствен е уважил с поздравителен адрес празника на културния институт. Наред с плакета, председателят на читалището Тодор Кръстев и неговият секретар Диляна Витанова връчиха на г-н Стоилов и благодарствено писмо, което гласи: "Изказваме сърдечна благодарност, ние и публиката от препълнения салон, за уважението, вниманието и признанието за апостолската дейност на читалището! Гордост и голяма чест е за нас да получим единствено поздравителен адрес от такава респектираща институция като областната и нейния управител за този свят ден - Освобождението на България. Той ни вдъхновява и ни дава нови сили за работата "на ползу роду". От името на Управителния съвет на читалището областният управител получи и диск с поетично-музикалния спектакъл на театралната формация към културния институт. Представлението, играно на 3-ти март в салона на читалището е посветено на Националния празник на България и на 138-та годишнина от гибелта на Апостола.  Г-н Стоилов благодари за жеста и подчерта важната роля на читалищата за съхраняване на българската памет и традиции в днешния динамичен и високотехнологичен век. 
През 2011 читалище „Дружба“ с рок състав и повече пари за самодейците
Иван Атанасов sakarnews.info 
На Общо събрание на читалище „Дружба“ - Харманли, тази вечер бе гласуван бюджетът му за 2011 година. Той е с 1000 лева по-малък от миналогодишния, но тази година се отделят повече пари за самодейност отколкото миналата. Общият му размер е 81 446 лева, докато миналата е бил 82 460. В него е предвидено да се дадат като хонорари 24 244 лева, а миналата са били отпуснати 12 720 лева. Увеличението тук е за сметка на намалените разходи за заплати. Миналата  са били 41 000, а тази ще са 28 900 лева. През 2011 г. на щат няма да има нито един художествен ръководител. Увеличават са парите за художествена самодейност, защото много от самодейците репетирали, за да отидат някъде да се изявят, а накрая се оказвало, че няма пари за това. Сега от настоятелството се предвидили  народните танци да получат 2000 лева. Със същата сума ще бъдат зарадвани и участниците в модерния балет. 2 000 лева се отпускат и за смесен хор „Славей“. Освен тази сума, те получават и от общината още 5 000 лева. Театралният състав ще разполага с 1 500 лева, 500 лева са предвидени за КВИГ „Славеи“, 300 лева за хип–хоп танцьорите, същата сума е предвидена за разходи за самодейците от школата по изобразителното изкуство. Отделени са 1008 лева за библиотеката, с които ще се купят нови книги. През миналата година са били 560 лева. През 2010-та са купени барабани за рок състава, който смятали да създадат към читалището. Преди да се приеме новият бюджет, Никола Зайчев, председател на Настоятелството, изнесе отчетен доклад. Той отдели по няколко думи за всички самодейни състави, които репетират при тях. Единственото изказване бе на 83-годишния гайдар бай Христо, който каза, че никой не е споменал за него, а той е самодеец от 1952 година и всяка година носи златни медали за читалището. 
Млади хора намират път към еленското читалище 
 Източник: Мария Симеонова вестник Борба
Настоятелството подготви проект за цялостен ремонт на сградата  Читалището в Елена, което през 2013 ще навърши 150 години и е едно от първите в страната, отчете добра дейност за миналата година. Оптимистичното е, че неговите състави се подмладяват, расте и броят на читалищните членове. Напук на кризата читалищното настоятелство, чиято средна възраст е около 40 години, прави всичко възможно най-старата институция в Елена да задържи водещата си роля в културния живот на града.  С разнообразни изяви отбелязаха своите юбилеи два от съставите към читалището. 50-годишнината на танцов състав „Елена” стана повод някои от бившите му танцьори да се върнат към самодейността. Миналото лято мина без почивка за състава, който само в „Калоянова крепост” имаше осем изяви пред наши и чуждестранни гости на туристическия комплекс.  За 10-годишнината си балетна формация „Виктори” показа, че е натрупала опит, репертоар, авторитет и самочувствие. Доказателство за това е нейната възпитаничка Кристина Славчева, която от 6-годишна тръгна от читалищната сцена и през миналата година стана първата студентка от Елена в НАТФИЗ.  Най-старият от съставите – театралният, влезе в 138-ия си сезон със свежо попълнение от ученици, което читалищното настоятелство приема като добър знак – има я тръпката и посятото от предците намира почва.  Нови попълнения има и битовият хор. За Деня на народните будители през 2010 г. по радио „Хоризонт” бяха излъчени негови изпълнения. Читалищните изяви допълват вокална група „Незабравими мелодии” и клубът на учителките – читалищни ветерани.  Под покрива на НЧ „Напредък-Елена-1863” и на неговата сцена има място и за млади, и за стари. Нищо чудно след време най-малките от детска група „Радост” да тръгнат с коледарска дружина „Млада Бога” или пък да засвирят с оркестър „Елена”.  Пред читалищните членове председателят инж. Димитринка Иванова представи и болежките на еленското читалище, които с възрастта му все повече се усилват. Салонът и сцената са в окаяно състояние, столовете са готови за бракуване, под, стени, таван, дограма, осветление, покрив – всичко плаче за ремонт и подмяна. В тази връзка читалищното настоятелство със съдействието на общината разработи и внесе пред Програмата за развитие на селските райони проект за цялостен ремонт, в т.ч. и на библиотеката, за 389 000 лв.
Читалището в Бяла Слатина проведе общо събрание
Източник: Конкурент 
Членовете на читалище „Развитие-1892” в Бяла Слатина се събраха в края на миналата седмица на редовно общо събрание. На срещата беше разгледан годишният му отчет за 2010 г., докладът на проверителната комисия, приемането на бюджета за финансовата 2011 г., определяне размера на членския внос, приемане на програма за развитие и финансиране и избор на читалищно настоятелство, негов председател и проверителна комисия. В доклада на председателя Мариета Иванова /на снимката/ бяха проследени успешната работа на звената и направленията в читалището, проблемите в тяхната дейност и препоръките за подобряване на усилията за разширяване обхвата и интереса към местните културни прояви и изяви. След това бе изслушан и докладът на проверителната комисия, председателствана от Илина Цветкова.  Двата документа бяха приети единодушно от участниците в събранието. Освен това присъстващите решиха през тази година размерът на членския внос да е 5 лева. За председател на читалищното настоятелство пък бе преизбрана Мариета Иванова.
Отчетно събрание на шуменското читалище
Източник: Шуменска заря онлайн 
Шуменското народно читалище „Добри Войников-1856″ с председател Николай Николов, проведе своето 145-о годишно общо отчетно събрание. Пред присъстващите секретарят на културния институт Детелина Палазова представи най-важните  акценти в многостранната културна и обществена читалищна дейност.  През отчетната 2010 г., предшестваща 155-годишнината на читалището, усилията  на ръководството бяха насочени към обновяване на дейностите, привличане на повече млади хора, утвърждаване на връзките с чуждестранни културни институции и създаване на нови контакти. Читалищните самодейци дадоха най-доброто от себе си, като взеха участие в международни, национални и местни инициативи. Членовете на читалището и участниците в ръководните органи направиха необходимото за утвърждаване му като водещ културен институт. Новият Закон за народните читалища наложи изменения в досега съществуващия Устав, като най-важното бе към досегашното име да се добави и годината на основаване на читалището – 1856. Читалището никога досега не е срещало трудности с броя на членовете си и през изминалата година то бе предпочитано място за среща на шуменци със знанието и  стойностната култура. По предложение на читалището с престижните награди на Министерството на културата бяха отличени проф. Александър Спиров и арх. Божанка Острева. Наградата на Шумен за изкуство и култура получиха филма „Революционерът на духа”, създаден по идея на настоятелството както и балетното студио. Продължено бе традиционно доброто сътрудничество с община Шумен, културните институти и учебни заведения в общината. С особен интерес бяха посрещнати мероприятията, организирани съвместно с Полския и Чешкия културен институт, Националното движение „Русофили”.  И през изминалата година читалището осъществи поредния пряк контакт с българските общности в Румъния. Продължено бе сътрудничеството със сънародниците ни в Украйна и Молдова. Като най-голям успех в работата на читалището бе включването му в проекта „Глобални библиотеки”. Осъществен бе международният проект „Участие на хор „Родни звуци“ във фестивала „Лаго ди Гарда“, Италия”. Общинският фонд „Култура“ финансира издаването на пиесата „Михал” от Сава Доброплодни. Подкрепена бе идеята на киноклуба за участие в Карнавала на плодородието.  Проектът „Гостуване на „Малка серенада“ в Република Румъния” бе осъществен с подкрепата на община Шумен, със собствени и от дарители средства. Съдействие бе оказано от страна на община Тулча, българската общност и общината в Браила и от Българското посолство в Букурещ. Министерството на културата подкрепи финансово Международния фестивал на любителските исторически филми. За първи път, освен държавната субсидия, читалището получи и целеви средства от община Шумен за културни дейности. Сред многото читалищни инициативи бяха „Вечери на етносите”, чествания годишнини на  значими шуменци, представяне на книги, срещи с творци. Активна бе дейността на читалищното издателство „Добри Войников“.
Програма на читалищата в община Кюстендил – Април 2011
Източник: zabavlqvaise.log.bg 
НЧ „ Светлина 1922” - с. Коняво  04.04.2011г., 10.00 часа, Библиотеката – „Походът на книгите” Национална кампания в подкрепа на четенето.
НЧ „Васил Левски – 1965” - кв. Изток 08.04.2011г. - Международен ден на ромите: -11.00 ч. – Полагане цветя и венци на паметника на Димитър Пешев; -12.00 ч., Читалището – Празнична програма
НЧ „Зора 1948” - с. Ябълково 16.04.2011г., 08.30 ч., Центъра на селото – Лазарки в с. Ябълково  НЧ „Пауталия” гр. Кюстендил 20.04.2011г., 18.30 часа, Общински драматичен театър – Великденски концерт на танцов ансамбъл „Пауталия” и ансамбъл „Чинари”
НЧ „ Светлина 1922” - с. Коняво 21 – 22 .04.2011г., 10.00 часа, Читалището – Боядисване на Великденски яйца и изложба
НЧ „Пробуда 1919” - с. Копиловци 21.04.2011г., 18.00ч., Читалището – Конкурс на тема „ Най-шарено яйце”
НЧ „ Владимир Димитров - Майстора – 1919” - с.Шишковци  22.04.2011г., 11.00 ч., Площада пред читалището – Великден с децата от Шишковци
НЧ „ Кирил и Методи 1927” - с. Долно село 22.04.2011г., 11.00 ч., Читалището – Великденска изложба на козунаци, украсени яйца и характерни ястия за празника.
НЧ „ Просвета 1927” – с. Грамаждано 23.04.2011г., 10.00 часа - Работилница за боядисване на Великденски яйца. Конкурс „Най-хубаво боядисано яйце” 26.04.2011г., 09.30 часа, Читалището – Изложение на Великденски яйца и козунаци
НЧ „ Светило 1931” – с. Горна Гращица 23.04.2011 г., 10.00 часа, Читалището – Конкурс „Най-оригинално яйце”
НЧ „ П.Р.Славейков 1922” - с. Лозно 25.04.2011г., 13.00 часа, Клуб на пенсионера – Великденска изложба „Писано яйце”
НЧ „ Отец Паисий 1928” - с. Багренци 25.04.2011г., 11.00 часа, Читалището – Изложба-конкурс на Великденски яйца и козунаци
НЧ „Светлина 1871” - с. Соволяно 25.04.2011г., 13.00 часа, Читалището – Изложба „Заедно на Великден”
НЧ „Славчо Темкин 1911” – с. Драговищица 26.04.2011г., 13.00 часа, Читалището – „Великденски фантази
Помощ за танца
Източник: Народно читалище „Съединение 1923” – с.Бърдарски геран 
Народно читалище „Съединение 1923” – с.Бърдарски геран е изправено пред опасността да не може да осигури репетиции с хореограф на танцовия състав „Палкенче” поради липса на средства. Читалището ни се издържа само от дарения и спечелени проекти, но тъй като тези проекти изискват собствено участие оскъдните налични средства се стопяват много бързо. С осъществянето на ремонтите на библиотеката по проекта за допълващата субсидия от Министерството на културата и ремонта на една от залите за разширяването на Дневен център за работа с деца „Палкенче” по проект „Всички поколения заедно”, финансиран от Фондация „Лале” читалището ни е заплашено от фалит. Поради тази причина вероятно ще спре не само бъдещото кандидатстване с проекти, но и подготовката на децата и младежите от танцовия състав, за които полага професионални грижи Маргарита Тошкова, хореограф с доказани качества и успехи на възпитаниците. Затова се обръщаме към всички родолюбиви банатски българи по целия свят, които биха могли да ни помогнат да реализираме репетициите на децата през пролетната ваканция. За целта са ни необходими 400 лв. за хонорара и пътните на хореографката, която идва специално от град Русе.  За една година подготовка малките питомци на танцовия състав доказаха, че могат да направят чудеса, ако са подготвяни от професионалист. Това бе видяно по сцените в Бърдарски геран, Гостиля, Бяла Слатина, Русе, София и къде ли още не. Децата полагат много труд през ваканционните дни, изпълнени с почти целодневни занимания с танци, и са щастливи, че досега ваканциите им бяха осмислени с нещо толкова красиво и стойностно. Нека да помогнем всички заедно малките и големите танцьори от „Палкенче” да имат възможност да попълнят репертоара си, да развият уменията и изкуството си, за да продължат да носят радост на публиката. Банатските българи умеят да пазят традициите си. Паметта и съзнанието за общност са доказвали не еднократно, че със собствени сили можем да постигнем много. Нека и този път да го направим! Заради децата и заради всички нас.
Банкова сметка на читалището: Народно читалище „Съединение 1923”
Банка, клон: INTERNATIONAL ASSET BANK – клон Бяла Слатина
Адрес: 3200 гр.Бяла Слатина, ул. “Любен Каравелов” 6
BAN: BG89 IABG 7494 1002188700
BIC IABGBGSF

Няма коментари:

Публикуване на коментар