..ОТ ЧИТАЛИЩЕТО ЗА ЧИТАЛИЩАТА...
ЕЛЕКТРОННО СПИСАНИЕ ЗА ЖИВОТА И ДЕЙНОСТТА, ИСТОРИЯТА, ПРОБЛЕМИТЕ И РАЗВИТИЕТО НА НАРОДНИТЕ ЧИТАЛИЩА. ТОВА Е МЯСТОТО, КЪДЕТО ДА ПОБЛИКУВАТЕ ЛИТЕРАТУРНИ, КРАЕВЕДСКИ И ЕТНОГРАФСКИ ТЕКСТОВЕ.

ЗАБРАНЕНО ЗА ПОЛИТИКА !

СТАНИ АВТОР! РАЗКАЖИ ЗА ВАШЕТО ЧИТАЛИЩЕ!

СТАНИ АВТОР! РАЗКАЖИ ЗА ВАШЕТО ЧИТАЛИЩЕ! НАПРАВИ НИ СЪПРИЧАСТНИ КЪМ ПРОБЛЕМИТЕ И УСПЕХИТЕ!

Ако искаш да станеш автор изпрати писмо на имейл адрес

петък, април 08, 2011

Народно читалище"Селска пробуда - 1927" съхранява, пресъздава и разпространявя българския фолклор


Народно читалище"Селска пробуда-1927",с.Варвара е основано през 1927година.Дълъг и интересен е пътят на тази светиня. Веднага след основаването се образува и театрална група.
репетициите са се провеждали в дома на един от участниците в групата,а самото представление е ставало в селската кръчма.Подиумът се е правел от дъските на волските каруци,а за завеса са използвали домашно тъканите черги и пътеки. по-късно представленията са ставали в една от малкото класни стаи на селското училище.
По онова време в селото са учителствували хора от Велико Търново,които са се включвали най-активно в читалищните и училищни мероприятия. Първите театрални декори са изработени през 1932г. под въздействието освен на будните жители,а и на тези отвън.
Това продължава някъде до 1945г.,когато се изгражда първата читалищна сграда с театрален салон и подвижно кино. През 1959 г. започва строежът на един голям и модерен за времето си,така наречен Културен дом.Официалното му откриване става през есента на 1964г. В този нов и просторен дом намира място и читалищната библиотека,която съществува и днес.
През същата 1964г. се основава и многочислен самодеен състав към читалището,който без прекъсване поддържа и е в основата на местните традиции и обичаи.
Репертоарът на колектива е разнообразен - тракийски, родопски, македонски и преди всичко от местни автентични песни, които до момента са събрани около 150.
Не малка част от тях са нотирани и подвързани в сборник.
Многобройни са изявите на певческите ни групи през годините от местен, регионален, национален и международен характер. Доказателство за това са достойно получените дипломи, грамоти и медали - Батак, Копривщица, Велико Търново, Рожен, Пловдив, Пазарджик ,Дорково, Костандово, София, Радуил и др.
Неделима част от самодейния колектив е и кукерският състав, който също има многобройни изяви от национален и международен характер - Попинци, Перник, Широка лъка, Карлово, Ямбол, Сливен, Раковски, Триград и др.
Чудесното двугласно пеене, отпяването, автентичните хора, оригиналните автентични носии и реквизити - всичко това доказва битовата вярност на хората от с.Варвара.
Стремеж за продължаване на възрожденският дух на българската култура, придружена от многобройните песни, разнообразните реквизити,б лагословии и приложно изкуство.
ТОВА Е ТЯ,НАШАТА ХУБОСТ ЗА БЪДНИ ВЕКОВЕ!

Няма коментари:

Публикуване на коментар