..ОТ ЧИТАЛИЩЕТО ЗА ЧИТАЛИЩАТА...
ЕЛЕКТРОННО СПИСАНИЕ ЗА ЖИВОТА И ДЕЙНОСТТА, ИСТОРИЯТА, ПРОБЛЕМИТЕ И РАЗВИТИЕТО НА НАРОДНИТЕ ЧИТАЛИЩА. ТОВА Е МЯСТОТО, КЪДЕТО ДА ПОБЛИКУВАТЕ ЛИТЕРАТУРНИ, КРАЕВЕДСКИ И ЕТНОГРАФСКИ ТЕКСТОВЕ.

ЗАБРАНЕНО ЗА ПОЛИТИКА !

СТАНИ АВТОР! РАЗКАЖИ ЗА ВАШЕТО ЧИТАЛИЩЕ!

СТАНИ АВТОР! РАЗКАЖИ ЗА ВАШЕТО ЧИТАЛИЩЕ! НАПРАВИ НИ СЪПРИЧАСТНИ КЪМ ПРОБЛЕМИТЕ И УСПЕХИТЕ!

Ако искаш да станеш автор изпрати писмо на имейл адрес

четвъртък, април 21, 2011

„ЧЕРВЕН, ЧЕРВЕН ВЕЛИКДЕН“

Източник: Мироглед – Актуалното за Перник и региона
Снимки: Таня Николова – секретар на НЧ "св. Климент Охридски” с. Долни Раковец, Радомирско 
 В конкурса „Червен, червен Великден“ , организиран от Народно читалище „Отец Паисий” с. Извор, Радомирска община взеха участие над 20 читалища.
На площада в Извор се събраха стотици местни жители и самодейци от читалища в Радомирска, Пернишка и Бобовдолска общини. Повече от 20 читалища, дневният център в Извор и ОУ „Хр. Смирненски” в Радомир бяха подредили щандове с изработени от майсторките на традиционни сладкиши и Великденски деликатеси козунаци, кукулници, писани яйца, сладкиши, приготвяни за най-светлия християнски празник. Самодейките бяха облечени в народни носии, а децата от фолклорните колективи на читалището в Извор повече от час пяха и танцуваха на сцената в центъра. След тях с народни песни зарадваха многобройните посетители на празника изпълнители от читалищата, участници в конкурса.

По стародавна традиция отец Иван Алексов освети празничните трапези, а гости на невероятно красивия празник бяха кметът на Радомир Красимир Борисов и заместникът му Евдокия Асенова, Милчо Георгиев хореограф от Перник, кметове от селата участници.
Компетентно жури, ръководено от историкът етнолог Симеон Мильов оцени най-добрите като това бяха колективи, спазили стародавните традиции. Всички участници получиха грамоти и плакети от организаторите- община Радомир, кметството и читалище „Отец Паисий” в Извор.
Награди:
За общо представяне На първо място бе класирано читалището в село Копаница, община Радомир. Участниците получиха грамота, плакет, сувенири и златно яйце. Втори в конкурса със сребърно яйце са самодейците от село Долни Раковец, Радомирско, а трети с бронзово яйце- читалището в Калище, община Ковачевци.
Специалната награда на кмета на Радомир спечелиха читалището в Бобовдолското село Мламолово и читалище Извор.
За кукулници бяха отличени читалищата в Кладница, Владимир и Пещера.
За яйца, оцветени с природни материали- читалищата в Копаница, Пещера и Мламолово, а за яйца, оцветени по новите технологии наградите спечелиха ОУ „Хр. Смирненски” в Радомир, читалищата в кв. „Върба” на Радомир и село Червена могила. Журито оцени най-високо козунаците на Долни Раковец, Дебели лаг и Пещера.


Няма коментари:

Публикуване на коментар