..ОТ ЧИТАЛИЩЕТО ЗА ЧИТАЛИЩАТА...
ЕЛЕКТРОННО СПИСАНИЕ ЗА ЖИВОТА И ДЕЙНОСТТА, ИСТОРИЯТА, ПРОБЛЕМИТЕ И РАЗВИТИЕТО НА НАРОДНИТЕ ЧИТАЛИЩА. ТОВА Е МЯСТОТО, КЪДЕТО ДА ПОБЛИКУВАТЕ ЛИТЕРАТУРНИ, КРАЕВЕДСКИ И ЕТНОГРАФСКИ ТЕКСТОВЕ.

ЗАБРАНЕНО ЗА ПОЛИТИКА !

СТАНИ АВТОР! РАЗКАЖИ ЗА ВАШЕТО ЧИТАЛИЩЕ!

СТАНИ АВТОР! РАЗКАЖИ ЗА ВАШЕТО ЧИТАЛИЩЕ! НАПРАВИ НИ СЪПРИЧАСТНИ КЪМ ПРОБЛЕМИТЕ И УСПЕХИТЕ!

Ако искаш да станеш автор изпрати писмо на имейл адрес

вторник, април 05, 2011

ПРОГРАМА ЗА РАЗВИТИЕ НА ЧИТАЛИЩТНАТА ДЕЙНОСТ В ОБЩИНА ПЕЩЕРА ПРЕЗ 2011 ГОДИНА

Източник: ОбщинаПещера
В своята 150-годишна история българското народно читалище  е доказало мястото си на притегателен духовен център, ползващ се с доверие и имащ дълбоки корени в местната култура и традиции. Народните читалища са традиционни самоуправляващи се   културно-просветни сдружения в населените места, които  изпълняват и държавни културно- просветни задачи.
Основните цели, които стоят пред тях и определят насоките на развитието им, са свързани с:
-развитие и обогатяване на културния живот, социалната и образователна дейност в населеното място
-запазване обичаите и традициите на българския народ
-приобщаване към ценностите и постиженията на науката, изкуството културата
-възпитаване и утвърждаване на националното самосъзнание
-осигуряване достъп до информация на гражданите
СТРАТЕГИЧЕСКА ЦЕЛ:
Утвърждаване на читалищата в Община Пещера като жизнени и функционални културно-просветни средища с активни културни, информационни, социални и граждански функции.
За постигане на тези цели читалищата по места извършват   разнообразна дейност, съобразена с потребностите и възможностите на местната общност:
-уреждане и поддържане на библиотеки и създаване на информационни  услуги
-развиване и подпомагане на любителското художествено творчество
-организиране на школи,  курсове, клубове, празненства, концерти, ритуали, чествания и други дейности, насочени към всички възрастови групи
-събиране и разпространяване на знания за родния край 
-създаване и съхраняване на етнографски и музейни сбирки
-извършване на допълнителни дейности подпомагащи изпълнението   на основните функции на читалищата
С последните промени в Закона за народните читалища им се предоставя възможност за включване на нови функции към периметъра на тяхната основна дейност – реализация на услуги в социалната сфера и изграждането на информационни мрежи за осигуряване широк достъп за информация на всички.
 Осъзнавайки значимостта на институцията и нейната роля за общността,  Община Пещера   успя да съхрани през годините в цялост съществуващата читалищна мрежа. 
 В Община Пещера са съдебно регистрирани общо 3 читалища, и трите са регистрирани в Регистъра на народните читалищата в Министерство на културата. Същите читалища са субсидирани с държавна субсидия за 2011 г. с общата сума от 80 864 лв. Тази сума се получава за 14 бройки субсидирана численост.
В Община Пещера има около 500 организирани читалищни членове. Във всички читалища има библиотеки, работят активно общо 26 постоянни художествени колективи, клубове и кръжоци  с 300 самодейци,  които имат над 100 читалищни, общински, национални и международни изяви за година.  В субсидираните читалища на Община Пещера има общо 14 щатни и  9  хонорувани бройки.
Субсидиите за читалищата се разпределят при строго спазване на Закона за народните читалища и изработеният от Министерството на културата и съгласуван с Министерство на финансите и НСОРБ “Механизъм за разпределение на общинската субсидия за читалищата”. А за да бъде този механизъм адаптиран към местните условия и съобразен със спецификата на функциониране на читалищата в нашата община изключително ползотворно е партньорството между Община Пещера и ръководствата на общинските читалища. 
Въпросът със собствеността на читалищата е решен Всички читалищни сгради са собственост на читалищата. Това е важно условие за стопанисване, поддържане и развитие на читалищната собственост. Ежегодно община Пещера отделя средства за ремонтни дейности на трите читалища. През 2010 - 2011 г. Община Пещера ще е партньор на читалищата по няколко европейски проекта. Така в Общината са създадени прекрасни условия за развитие на читалищната дейност.  През настоящата година по Програма „Глобални библиотеки” читалище” Развитие” изпълни условията и получава  безвъзмездно  от Фондация „Бил и Мелинда Гейтс” 6 компютъра с периферни устройства, лаптоп и  мултимедия.  Във втория етап на програмата  е одобрено и читалище “Зора” с. Радилово и то също ще получи компютри и оборудване. Читалище  „Зора-1903” - с. Радилово, което взе участие в Националния конкурс „АГОРА 2010”, беше отличено за най-интересна читалищна инициатива с приз на Обединена Българска Банка за представяне на събитието „Ден на традиционните продукти – с. Радилово”.   За   сградния фонд все още очакваме финансиране на одобрен от Министерството на регионалното развитие проект „Ремонт и оборудване на Читалище „Развитие” по Оперативна Програма Регионално Развитие 1.1-1 Подкрепа за осигуряване на подходяща и рентабилна образователна, социална и културна инфраструктура, допринасяща за развитието на устойчиви градски ареали . Бюджета на Проекта е  728 162 лв.   А ч-ще “Зора” с. Радилово ще кандидатства с проект по Програма “Красива България” за ремонт на сградата им.                      
Около 50% от всички мероприятия в Културния календар на Община Пещера за 2010 г. са реализирани от читалищата в Общината. Нещо повече – по всички съвременни насоки за  развитие на читалищното дело у нас, свързани с новите предизвикателства и европейското членство на страната ни, читалище “Развитие” е водещо не само за Общината, но и за България. Сериозни усилия в тази насока полагат и селските читалища, които също работят по тези насоки и имат вече конкретни постижения. Това показва, че  пещерските читалища са основен и стабилен фактор в развитието на местната култура в частност и като цяло на българската култура . Все повече те се очертават не само като културни центрове, но и като центрове на гражданското общество.  Не малка заслуга за това има и Община Пещера със своята активна читалищна политика.
Като се има предвид широкия спектър от дейности, които развиват читалищата и приноса им за обогатяване на  цялостния културен живот, Общината ще  продължи да ги подкрепя, с цел изграждане на ефективна институционална мрежа с устойчив характер  
Ще продължи оказването на експертна методическа помощ по места относно
финансирането, автономността и прилагането на нормативните документи, регламентиращи модернизирането и укрепването на читалищната дейност. Това е удачно намерена форма и успешен модел на взаимодействие между администрацията и читалищните ръководства по места, независимо, че те са самоуправляващи се граждански сдружения.
Ще  продължи диалогът за поддържане на добри взаимоотношения между читалищата, културните и образователни институти, местните власти, неправителствените организации и бизнеса по места за реализиране на съвместни програми и проекти за постигане на общите цели. Новите взаимоотношения между читалищата и останалите партньори създават условия за тяхната по-голяма самостоятелност и автономност.
ЧИТАЛИЩНАТА БИБЛИОТЕКА – СЪВРЕМЕНЕН ОБЩЕСТВЕН ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР, ПОЛЕЗЕН ПАРТНЬОР И ЕФЕКТИВЕН УЧАСТНИК В ПРОЦЕСИТЕ НА ИНФОРМАЦИОННОТО ОСИГУРЯВАНЕ НА ГРАЖДАНИТЕ ОТ ОБЩИНАТА
За превръщането на читалищните библиотеки в развити културно-информационни центрове, отговарящи на съвременните потребности на гражданите от широка  информация,  е необходимо усилията по места да бъдат насочени към:
-обновяване и обогатяване на библиотечните фондове с нови книги чрез разработване на съответните проекти от читалищните настоятелства и участия в обявените сесии и програми от Министерството на културата. Община Пещера ще потърси възможност да подкрепи читалищата.
-подпомагане на читалища, които кандидатстват по програма „Българската библиотека - място за четене и информация”
-организиране и опазване на библиотечните фондове съгласно действащата нормативна уредба
-изграждане на Дигитален център за цифровизация на писменото културно наследство на Пещера, като основен бенефициент е най-голямата читалищна библиотека  на ч-ще “Развитие”
-задълбочена работа за популяризиране на книгата и четенето, разширяване на инициативата „Четяща България”  сред всички библиотеки от  общината
-поетапно въвеждане на автоматизацията на библиотечните процеси в читалищните библиотеки
-участие във втория етап на програмата „Глобални библиотеки” и включване на      читалищните библиотеки в селата. Целта на  програмата е да бъде улеснен достъпът до информация и услуги чрез Интернет  за гражданите, осигурявайки им в тези библиотеки безплатно ползване на информационно-комуникационни технологии и оборудване и Интернет. Община Пещера партнира при реализацията на проекта.
-Библиотечно – информационно обслужване и  въвеждане  на съвременни технологии /по възможност/
-Превръщане на библиотеката при ч-ще “Развитие” в обществена библиотека.
ОСЪВРЕМЕНЯВАНЕ НА ЧИТАЛИЩНИТЕ ДЕЙНОСТИ И УСЛУГИ ЧРЕЗ ОБУЧЕНИЕ НА ХОРАТА ОТ ВСИЧКИ ВЪЗРАСТИ С ЦЕЛ РАЗВИТИЕ НА ГРАЖДАНСКОТО ОБЩЕСТВО.  ЧИТАЛИЩЕТО – МЯСТО ЗА УЧЕНЕ ПРЕЗ ЦЕЛИЯ ЖИВОТ
Съществена част от дейността на читалищата е грижата за разширяване и  развитие на любителското художествено творчество. Читалището се явява като най-естествения мост между миналото и съвремието и ролята му при създаването, укрепването и възпроизвеждането на традициите и културата по места е незаменима. Основните цели и задачи в тази насока са:
-опазване на фолклора и традиционното народно богатство и създаване на условия и възможности за тяхното развитие  и популяризиране чрез включването им в програмите за културния туризъм 
-целенасочена работа по възстановяване на празнично-обредния календар и местните традиции и обичаи
-мултиплициране модела на новосъздадените тематични празници в общината – Ден на традиционните продукти, , Ден на пещерския зелник, Ден на лозаря – Трифон Зарезан и др., реализирани  от кметствата по места с активното участие на читалището
-издирване и създаване на етнографски сбирки по места с цел съхраняване запазените образци и популяризиране историята на родния край / с. Радилово и с.Кап.Димитриево./
-поддържане на утвърдените форми в любителското художествено творчество и създаване на нови;  ангажирано участие в общинските конкурси, празници и др. прояви. Съществуващите формации, групи,  клубове по интереси и др. по същество са много важен елемент в сферата на допълващото образование и в тях участват стотици хора
-специално внимание и подкрепа на младите дарования; осъществяване на местни творчески проекти и инициативи със заинтересованите институции относно културното възпитание на децата, учащите се и младите хора и стимулиране на творческите им възможности /музика, фолклор, традиционни изкуства, танц, краезнание, литература и др./
-разширяване на художествено-творческото направление
Община Пещера ще подпомага добрите инициативи на читалищните формации за участието им в различни местни, национални и международни прояви. Тя инициира  културни форуми, включени в Културния календар на Общината, в които те са  както организатори, така и участници:
МОДЕРНИЗИРАНЕ И УКРЕПВАНЕ НА ЧИТАЛИЩАТА КАТО САМОУПРАВЛЯВАЩИ СЕ ОРГАНИЗАЦИИ И ПРЕВРЪЩАНЕТО ИМ В ЦЕНТЪР ЗА РАЗВИТИЕ НА ОБЩНОСТТА ПО МЕСТА
В тази връзка читалищата е необходимо да  насочат вниманието и усилията си към:
-разширяване на социалния обхват на целевите групи, с които работят
-задоволяване на реални обществени потребности чрез активното включване  на читалищните настоятелства   в разработването на целеви проекти
 През 2010 г. и трите читалища от общината представиха проекти за допълваща целева субсидия от Министерството на културата, с цел подпомогне на своята дейност, но такава получиха само ч-ще “С.Румянцев” с.К.Димитриево. Общината е надежден партньор и подпомага усилията им в тази насока.  По инерция читалищата остават силно свързани с държавната инициатива и поддръжка и продължават да разчитат в голяма степен на държавната и общинска субсидия,  а трябва да се насочат и към други алтернативни източници на финансиране
-развитие на съвременната  материална база, ползвана за читалищни нужди 
 Читалищата в Община Пещера извършват своята дейност в собствена материална база.  Съобразно възможностите на бюджета всяка година Общината осигурява средства за извършване на неотложни ремонтни дейности. Самите читалища по места кандидатстват с проекти за допълваща субсидия за ремонти пред Министерството на културата, с което успяват частично да разрешат проблемите с материалната си база. Тъй като в голямата си част предоставените им сгради са амортизирани и неподдържани в годините, това естествено се отразява на качеството на извършваните от читалищата дейности и услуги, а също води и  до налагане на санкции от страна на проверяващите органи за безопасността и  условията на труд. Това важи особено за селските читалища и в частност най-много за с.Радилово.
-повишаване на квалификацията и уменията на кадрите в читалищата 
Превръщането на читалищата в съвременни информационни и културни средища налага да се търсят и привличат за работа в тях млади, компетентни и квалифицирани кадри. 
Читалищата в Община Пещера имат различна вътрешна структура, различни са по големина и обхват и имат различна творческа специфика. Естествено е да има какво да се желае, но при всички има изразен стремеж да се утвърждават като културни средища, които   дават възможност за по- широко участие на всички слоеве от населението в процеса на художественото творчеството. 
Успешната мисия на  читалището като институция се предопределя от волята за обединяване усилията на цялата общност, в това число и на кметствата по места. Читалището е готовият елемент на гражданското общество и  има огромен потенциал да насърчава и ускорява текущите промени в обществото и да партнира при осъществяването на местни и регионални инициативи. Предоставените от държавата и общината средства за развитие на читалищата ги задължава да отговарят на новите потребности и изисквания.   Симбиозата между читалището и общността е ключът към възпроизвеждането на онези културни, социални и морални ценности на българското общество, които единствени могат да гарантират съхранение на идентичността му и успешното му интегриране в глобалното общество. 
Тази програма е стъпка в осъществяването на насоките за превръщането на читалищата в модерни, многопрофилни и многоцелеви центрове за култура и образование на територията на община Пещера. Постигането на поставените цели и задачи в Програмата за развитие на читалищната дейност в Община Пещера през 2011г. изисква да се обединят усилията и ресурсите на всички страни, участващи в нейната реализация.

ДЕЙНОСТИ. КАЛЕНДАРЕНИ  ПЛАНОВЕ
Народно читалище “Развитие – 1873” гр.Пещера
 
   Дата
Мероприятие

   януари

 1
6
Богоявленски концерт на плевенската филхармония

 2
8
Водици – Бабина молитва за безгрижно детство


февруари

 3
1
Трифонска среща” – Дегустация на вина на местни винари

 4
14
„Златна сватба ”- празник на брачните двойки 50 г. юбилей


    март

 5
       01
Ден на самодееца

 6
       03
Национален празник на България

 7
       25
Благовещение

 8
       26
„Сълзи в очите , звезди в косите” – 155 г. Български театър

 9
       27
Международен ден на театъра:
 Ирландски колоси на драматургията:
- 155 г. от рождението на Бърнард Щоу
- 155 г. от рождението на Оскар Уайлд

    април

10
       01
Международен ден на хумора и на шегата
155 г. от рождението на Стоян Михайловски

11
     2-23
Маратон на четенето

12
       02
Международен ден на детската книга 
Празнично приемане на първолаци за нови читатели в ДО

13
04
125 г. от рождението на Ран Босилек
14
06
185 г. от рождението на Карло Голди
15
08
225 г. от рождението на Вилхелм Грим
16
11-23
Национална кампания  - Четяща България
17
        11-13
120 г. от рождението на Агата Кристи
Среща с филмираните и творби

18
       14-15
Старият бащин дом
съвместно честване с регионална библиотека „Стилиян Чилингиров”
на 130 г. от рождението на Стилиян Чилингиров

19
        18
„Български хроники”
Среща разговор с автора юбиляр Стефан Цанев / 75 г./  
                           
20
     19-21
„Бунтовно знаме” – Читалищни инициативи по повод 135 г. Априлско въстание, 155 г. от рождението на Райна Княгиня и 160 г. от рождението на Тодор Каблешков – Апостол на ІV Революционен окръг

21
        23
Световен ден на книгата –
средношколско състезание „В света на книгите”           
                        
22
        25
Рождественски концерт


      май

23
        06
Ден на Пещера  /по специална програма/

24
        09
Ден на Европа –
 Младежта за  „Диалог и взаимно разбирателство”

25
   11- 24
Национална кампания - Библиотечна седмица:

26
        11
Ден на библиотекаря
Връчване на Националната литературна награда „Спас Зафиров”

27
       12-20
Дни на българското книгоиздаване / съвместно с ПУ „Паисий Хилендарски и СБП /
-  Яков Крайков първият български печатар работил в най-голямата славянска печатница основана преди 445 г.
-  360 г. от издаването на „Абагар” – първата българска печатна книга
-  270 г. от издаването на първата българска книга със светско съдържание „Стематография”
-          
28

1185 г. от рождението на Св. Константин – Кирил Философ

29
       22
65 г. ЮНЕСКО

30
       23
Българските читалища – 155 г. – светилници на духовността

31
       24
Ден на славянската писменост и българската просвета и
култура - Празничен концерт


      юни

32
1
Международен ден на детето – детско шоу
Чичо Стоян е бил бебе преди 145 г.


Юли

33
27
Св. Седмочисленици – 1125 г. славянска писменост в България

34
30
Участие в традиционния летен събор на Св. Константин


  Септември

35
        17
„Вяра, Надежда , Любов „ - Ден на добродетелта

36
        21
Международен ден на мира

37
        22
Ден на независимостта на България
150 г. от рождението на Цар Фердинанд



Октомври

38
01
Ден на българската поезия
Поетична вечер със стиховете на Дора Габе 
по повод 125 г. от рождението и.

39
1 - 05
Музикални вечери:
Международен ден на музиката
100 г. от смъртта на Джузепе Верди
140 г. от рождението на Панайот Пипков
170 г. от рождението на Антонин Дворжак
200 г. от рождението на Ферец Лист
220 г. от рождението на Волфган Амадеус Моцарт
40
18
Ден на българския художник

41
18-30
115 г. Българско рисувално училище:
Изложба 115 г. Национална художествена академия
Изложба 110 г. от рождението на Александър Жендов
Изложба 110 г. от рождението на Илия Бежков
Изложба 115 г. от рождението на Цанко Лавренов
Изложба 155 г. от рождението на Иван Мърквичка

42
27-29
Национален пленер на детската рисунка „Пещера – 2011”


Ноември

43
01
Ден на народните будители

44
16
Ден на толерантността


Декември

45
03
Ден на хората с увреждания

46
25-30
Коледни и новогодишни празници /по специална програма/


Народно читалище “Зора – 1903”  с.Радилово.
19.01.
Програма по повод Освобождението на с. Радилово и посрещане на руските войски -рецитал

21.01.
Обичай „Бабин ден”
14.02.
Концерт послучай „Трифон Зарезан”
19.02.
Програма по повод Обесването на Васил Левски
02.03.
Изложба по повод Националния празник
03.03
Концерт по повод Националния празник
16.04
Лазарски обичай
20-24
Маратон на четенето и седмица на книгата
05.05.
Изложба по повод празника на селото
05.05.
Програма посветена на участието на Радилово в Априлското въстание
05.05
Отворени врати на музейна сбирка по повод Априлското въстание
06.05
Концерт по повод празника на селото
11.05.
Програма посветена на Алеко Константинов
18.05.
Отворени врати на музейна сбирка по повод Международния ден на музеите
24.05.
Концерт посветен на Ден на славянската писменост и култура
01.06.
Куклена пиеса по повод Ден на детето
02.06.
Програма посветена на Ден на Ботев и загиналите във войните
13.06
Програма за „Свети дух”, почитане паметта на загиналите във войните радиловци

Участия в международни, национални и регионални фолклорни фестивали

Изучаване на биоразнообразието на местностите включени в ЗЗ”Бесапарски ридове”
06.09.
Програма посветена на Съединението на България
22.09.
Национален фестивал”Ден на традиционните продукти Радилово 2011”
01.11.
Изложба по повод Ден на народните будители
01.11.
Програма послучай Ден на народните будители
12.11.
Литературно четене по повод Яворови дни и среща с местни писатели




23.12.
Коледен концерт
24.12.
Коледарски обичай
25.12.
Посрещане на Дядо Коледа – куклена пиеса

Народно читалище “С.Румянцев – 1909” с.К.Димитриево

   ЯНУАРИ
06.01. -  Обредно  къпане .Богоявление –хвърляне на кръста Водосвет – съвместно с Църковното настоятелство
21.01. Бабинден в Капитан Димитриево – развлекателна вечер
  ФЕВРУАРИ
 14. 02. - Концерт на читалищни състави за Трифон Зарезан и народно веселие съвместно с кметство
Капитан Димитриево.
 18. 02.- Възпоменание за Васил Левски.


      МАРТ
01.03. – Тържество, посветено на Деня на любителското творчество /коктейл и връчване на награда  “Самодеец на годината”/Празник на читалището.
01.03. – Конкурс за изработване на мартеници.
03.  03. - Тържествен концерт за Националния празник на България, съвместно с ЦДГ „Еделвайс”.
07.03. - Конкурс за рецитиране на стихове, посветени на майката.
08.03.- Концерт, посветен на празника на жената с участието на читалищни състави, съвместно с Клуб  „Сърцати жени „.

    АПРИЛ
...04. – Великденски  концерт с участието на  читалищни състави.   
15 – 22.04. – Маратон на четенето в библиотеката и мероприятия посветени на детската книга.
30.04.  Митинг –Концерт „ Прослава на Априлци „ съвместно с кметството.

   МАЙ
09.05. – Мероприятия  посветени на Деня на Европа, съвместно с ЦДГ „Еделвайс”и Клуб”Сърцати жени”.
11.05. – Литературно четене.    
24.05. – Концерт послучай Деня  на българската просвета и култура, съвместно с ЦДГ”Еделвайс”.


ЮНИ
    01.06.-Детски празник,послучай Международния ден за защита на децата.
   02.06.- Възпоменание за Христо Ботев и загиналите за свободата на България.
   24.06.- Еньов ден-обредно събиране на билки,съвместно с членовете на Клуб „Здраве”.

ЮЛИ
   07.07.- Събора на църквата „Св.Неделя-велико мъченица”съвместно с църковното настоятелство и кметство с.Кап.Димитриево.
   07.07.- Мини състезание по колоездене съвместно с
ЦДГ „Еделвайс”-с.Кап.Димитриево.
           -Рисунка на асфалт.
АВГУСТ
          
          -Участие в Международния фолклорен фестивл –с.Дорково.
СЕПТЕМВРИ
         -Честване на 06.09. -Деня на Съединението на България.       
        -Честване на 22.09.-Деня на независимостта на България.

ОКТОМВРИ
   01.10.-Ден на поезията /среща с поет/
            -Откриване на творческия сезон
            -Тържество по случай Международния ден на възрастните хора.      
НОЕМВРИ
   01.11.- Концерт,по случай Деня на народните будители.
   21.11.-Ден на християнското семейство-пресъздаване на традиции и обичаи запазени до днес.

ДЕКЕМВРИ
   03.12.-Ден на инвалидите,съвместно с дружество „Надежда,Вяра и Любов”с.Кап.Димитриево.
   Коледни и новогодишни празници.

Няма коментари:

Публикуване на коментар